Hilfe:Übersicht

1. A fogyatékkal élő nők és gyermekek is teljes szabadságot élvezhetnek 2. Az államok biztosítják a nők szabadságuk gyakorlását 3. A fogyatékkal élő gyermekek azonos szabadsággal bírnak, mint a többi gyermek 4. A fogyatékkal élő gyerekek is elmondhatják a véleményüket 5. Az önálló életvitelhez biztosítják többek között a közlekedést is a fogyatékkal élő személyek számára 6. A fogyatékkal élő személyek joga az élethez elvehetetlen 7. Az államok veszélyhelyzetben mindent megtesznek, hogy megvédjék a fogyatékkal élő személyeket 8. A törvény előtt személyként vehetnek részt 9. Minden jog megilleti a fogyatékkal élőket 10. Élvezhetik saját jogaikat


A megfelelő életszínvonalról és szociális védelemről

Az életkörülmény megmutatja, hogy hogyan él az ember.

Az életkörülményt sokminden meghatározza, az otthon, a ruházkodás, étkezés.

Az országok azt mondják, hogy fogyatékos embernek és családjának joga van a megfelelő életkörülményhez, joga van az életkörülmény fejlődéséhez.

Az országok dolgoznak azért, hogy a fogyatékos emberek és családjuk életkörülményeit jobbá tegyék.

Az országok elismerik a fogyatékos emberek jogát a szociális védelemhez.

A rabszolgamunka és a kényszermunka azt jelenti, hogy az ember dolgozik, de nem kap pénzt. Az embert kényszerítik a munkára. Rosszul bánnak vele. Megalázzák. Megverik. Ez rossz! Ilyet tilos bárkivel tenni.

Az életszínvonal azt jelenti, hogy hogyan él az ember. Például az ember sok pénzt keres, sok dolgot tud megvenni, akkor magas az életszínvonala.


Tilos a fogyatékos embert megkülönböztetni és kevesebb védelmet adni neki, mint más embereknek.